Nagybajomi Zsidó Temető

Nagybajom, Kadarkúti, Somogy County, Hungary

close

Změnit můj jazyk

close

Jazyk webu BillionGraves můžete změnit výběrem výchozího jazyka prohlížeče.

Zjistit více
Česky
Registrace
Celkový počet záznamů
64
Celkový počet obrázků
114

Mé žádosti o fotografie

Nenašli jste, co jste hledali?

Vytvořte požadavek na fotografie a informujte tak blízké uživatele o tom, koho hledáte. Vytvoř požadavek na fotografie

Přidat záznamy do Nagybajomi Zsidó Temető

Máte záznamy ze hřbitova Nagybajomi Zsidó Temető?

Přidat vaše záznamy na BillionGraves tak aby byly trvalé. Přidat obrázek náhrobku Přidat další záznamy

Začněte

Začněte přispívat k hřbitovu Nagybajomi Zsidó Temető. Použijte tlačítko níže a postupujte jednoduše krok za krokem, abyste mohli začít přispívat ke hřbitovu Nagybajomi Zsidó Temető.
Začněte
Transcribed Records
Nepřepsané snímky
Flagged Images

Přidat záznamy do Nagybajomi Zsidó Temető

Máte záznamy ze hřbitova Nagybajomi Zsidó Temető?

Přidat vaše záznamy na BillionGraves tak aby byly trvalé. Přidat obrázek náhrobku Přidat další záznamy

Události na hřbitově Nagybajomi Zsidó Temető

V Nagybajomi Zsidó Temető nejsou naplánovány žádné nadcházející události. Pomocí níže uvedeného tlačítka naplánujte událost.
Plán událostí
Plán událostí
close
Krok 1: Nazvěte svou akci (událost)
Krok 2: Vyberte datum
Krok 3: Zvolte čas

Přispěvovatelé

Více

Obrázky

    Aplikace BG Obrázky    Podpůrný záznam Obrázky
1 - 60 navigate_before navigate_next

Obrázky hřbitova

add

Informace o hřbitově

edit

Počet snímků

114

Počet záznamů náhrobků

64

Popis

Nagybajom Az első zsidók a 18. század közepén telepedtek le a helyi földesúr, Széchenyi gróf engedélyével. A Chevra Kadisa 1828-ban alakult. A hitközség a 18. század végén jött létre, és akkor épült az első zsinagóga is Széchenyi gróf adományából. A kisvárosban 1850 körül egy ideig rabbi is működött. 1861-ben négyosztályos zsidó népiskola nyílt. 1876-ban a zsinagóga leégett, de két évvel később a helyébe újat építettek. 1861 és 1921 között elemi iskolát is működtettek. Az 1869-es kongresszus után a nagybajomi zsidóság a status quo ante szervezethez csatlakozott. Anyakönyvi területéhez tartozott Bodrog, Csom-bárd, Kisaszond, Kiskorpád, Mezőcsokonya, Somogysárd, Újvárfalva, Vracsik. Az első világháború harcaiban nyolcan estek el. Az 1920-as években a zsidó iskoláktól az állami támogatást megvonták, így a nagybajomi intézmény is kénytelen volt bezárni kapuit. A zsidók főleg kereskedelemmel foglalkoztak: 1929-ben 18 kereskedőt, 6 kisiparost, 5 nagyiparost, 3 orvost, 3 földbirtokost és egy ügyvédet találhattunk közöttük, de a zsidók malmot és bankot is alapítottak. 1938-ban az új törvények bevezetésével a zsidók sorsa rosszra fordult: sokan maradtak munka nélkül. 1941-ben a fiatal férfiakat behívták munkaszolgálatra. Többségük a keleti fronton vesztette életét. A településen 1941-ben 72 zsidó élt. A falu zsidóságát május 26-án beköltöztették a kaposvári gettóba, ahonnan valamennyiüket Auschwitzba deportálták. A zsidó vagyont 1944 nyarán árjásították. A deportálást kilencen, a munkaszolgálatot hatan élték túl. A hitközséget nem tudták újjászervezni, 1947-ben hivatalosan is megszűnt. A romos zsinagógát lebontották, a telket eladták. A településen 1956-ban már nem éltek zsidók. in. Randolph L. Braham, A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája, II. kötet. Park Könyvkiadó, Budapest, 2010, pp 890-916, Kovács Tamás
BillionGraves.com
Nagybajomi Zsidó Temető, Vytvořil Krisztián Farkas, Nagybajom, Kadarkúti, Somogy County, Hungary